Sok z jeżyn i sok z borówki amerykańskiej – niewielkie różnice i wielkie bogactwo witamin dla zdrowia
Jeżyny i borówki amerykańskie to takie owoce, które są do siebie bardzo podobne pod względem właściwości odżywczych, witamin i przeciwutleniaczy. Jeżyny zawierają więcej witaminy C i mniej węglowodanów i cukrów, natomiast borówka pełna jest witamin B1, B5 i B6. W rzeczywistości różnice między nimi są tak małe, że można je spożywać na zmianę i uzyskać tym samym więcej korzyści zdrowotnych.
Sok jeżynowy i borówkowy są znane jako niezbędne źródło polifenoli. Jest w nich dużo antocyjanów, błonnika i mikroelementów, które są odpowiedzialne za zapobieganie chorobom zagrażającym życiu. Picie soków z wytworzonych z tych owoców pozwala walczyć ze stanami zapalnymi, nowotworami, cukrzycą i chorobami serca.
Właściwości odżywcze soku z borówki amerykańskiej i z jeżyn
Mówiąc o właściwościach każdego owocowego soku, ludzie są najbardziej zainteresowani zawartymi w nich składnikami odżywczymi. Jeśli chodzi o jeżyny i borówkę amerykańską, są one do siebie bardzo podobne pod wieloma względami z wyjątkiem niektórych składników odżywczych.
Jeżyny zawierają więcej potasu i witaminy C, a mniej węglowodanów, co oznacza, że są lepszym wyborem, szczególnie dla osób mających problemy z kontrolą poziomu glukozy we krwi. Z drugiej strony, sok z borówki amerykańskiej jest bogaty w witaminy z grupy B, które są dobre dla skóry, mózgu i układu nerwowego.
Antocyjany – kluczowe składniki jeżyn i borówek
Innym ważnym składnikiem zawartym w soku z borówki amerykańskiej i jeżynowym, dzięki któremu są one uważany za niezwykle zdrowy, jest specyficzny rodzaj flawonoidów zwanych antocyjanami. Oba rodzaje tych owoców zawierają średnio 10 razy więcej antocyjanów niż inne produkty spożywcze. Pijąc regularnie sok z jeżyn lub borówek, możemy poprawić naszą kondycję fizyczną, a także lepiej kontrolować tkankę tłuszczową i poziom cukru we krwi, a także utrzymać w dobrym stanie jelita i cały układ trawienny.
Przeciwutleniacze w soku z jeżyn i borówek
Jeżyny i borówki są również przepełnione związkami przeciwutleniającymi, takimi jak kwas elagowy, garbniki, ellagitaniny, kwercetyna, kwas galusowy, antocyjany i cyjanidyny. To czyni sok z nich wytworzony niezwykle zdrowy, a nawet leczniczym napojem. Taki sok jest doskonałą pomocą w minimalizowaniu ryzyka powstania chorób nowotworowych, serca, a także chorób autoimmunologicznych.
Każdy sok owocowy jest zdrowy, jednakże niektóre gatunki owoców zawierają unikalne składniki lub ich powiększoną ilość w stosunku do innych. Tu właśnie sok z borówki amerykańskiej, czy jeżyn jest dobrym przykładem, jak można poprawić efektywnie swoje zdrowie.
Może spodobać Ci się również:
Zakup obuwia na co dzień przysparza nam sporych problemów. Wybór mniej znanych marek często kończy się zużyciem butów już po kilku miesiącach. Z kolei bardziej znane obuwie, np. Nike Court…
Czytaj więcej