Pizza – ile piec? Jak piec pizzę dla pełni smaku?
Pizza na dowóz to jedno z najpopularniejszych dań typu fast-food, chociaż nie do końca wpisuje się w ten typ kuchni. Fast food to najczęściej szybkie dania, które często są niskiej jakości oraz ciężkostrawne, przez co nie zapewniają odpowiedniej ilości składników odżywczych i są bogate w węglowodany oraz tłuszcz.
Jednak pizza jest nieco inna, ponieważ można ją łatwo przygotować także w domowych warunkach na wiele sposobów. O jej pożywności i byciu fit będą decydowały użyte składniki oraz ich jakość. Pizza może być smaczna i zdrowa. Jednak, jak przygotować pizzę, by cieszyć się jej smakiem w najlepszym wydaniu?
Korzystanie z kamienia
Jeżeli jesteśmy miłośnikami pizzy to powinniśmy zastanowić się nad zakupem specjalnego kamienia do pizzy. Pozwala on na równomierne rozprowadzenie ciepła po całym produkcie, więc pizza piecze się odpowiednio z każdej strony. Dodatkowo, kamień wchłania zbędną wilgoć z ciasta i przyspiesza pieczenie. W efekcie pizza jest gotowa po krótkim czasie i chrupiąca z wierzchu.
Kamień należy rozgrzać poprzez umieszczenie go w piekarniku na najniższym poziomie w maksymalnej temperaturze. Kamień nagrzewa się niestety długo, ponieważ minimum to 30 minut, a najlepszy efekt uzyskamy nagrzewając go przez ok. 2h.
Po rozgrzaniu kamienia wystarczy ciasto ułożyć na jego wierzchu na kilka minut i gotowe. Oczywiście, kamień w trakcie pieczenia powinien pozostać na miejscu we włączonym piekarniku.
Specjalny piec do pizzy
Niektórzy mogą pozwolić sobie na specjalny piec do pizzy, który pozwala na powrót do korzeni tego dania. W takim piecu znajduje się kamienna płyta, która pozwala na nagrzanie do bardzo wysokiej temperatury (ok. 470 stopni Celsjusza). Dzięki temu pizza jest bardziej chrupka i szybsza w przygotowaniu.
Pizza po domowemu
Niezależnie od tego, czy decydujemy się na przyrządzenie od podstaw pizzy lub jedynie poddajemy obróbce termicznej gotowy produkt, można to zrobić w domu na kilka sposobów. Jeżeli mamy pizzę sklepową to możemy ją zrobić nawet w mikrofali, ponieważ wiele z nich ma dodatkowo odpowiedni tryb do takich zadań.
Jednak znacznie smaczniejsza pizza wyjdzie nam, gdy upieczemy ją w piekarniku. Tak zwane gotowce wystarczy piec kilka-kilkanaście minut w nagrzanym piekarniku – instrukcja jest zawsze jasno podana na opakowaniu.
Z kolei przygotowaną od podstaw pizzę należy piec w temperaturze ok. 200 stopni przez najmniej 15-20 minut. Warto zaglądać w regularnych odstępach czasu, czy pizza nie przypala się od wierzchu. Na długość pieczenia wpływa rodzaj ciasta oraz ilość składników surowych lub półsurowych na pizzy.
Może spodobać Ci się również:
Choroby przyzębia należą do bardzo częstych problemów, z którymi pacjenci przychodzą do gabinetów stomatologicznych. Szybkie rozpoczęcie leczenia może skutecznie pomóc pozbyć się przykrych dolegliwości związanych z chorobami przyzębia. Warto jednak…
Czytaj więcej