wtorek, 01 kwietnia 2025r.

Pizza – ile piec? Jak piec pizzę dla pełni smaku?

Pizza - ile piec? Jak piec pizzę dla pełni smaku?

Pizza na dowóz to jedno z najpopularniejszych dań typu fast-food, chociaż nie do końca wpisuje się w ten typ kuchni. Fast food to najczęściej szybkie dania, które często są niskiej jakości oraz ciężkostrawne, przez co nie zapewniają odpowiedniej ilości składników odżywczych i są bogate w węglowodany oraz tłuszcz.

Jednak pizza jest nieco inna, ponieważ można ją łatwo przygotować także w domowych warunkach na wiele sposobów. O jej pożywności i byciu fit będą decydowały użyte składniki oraz ich jakość. Pizza może być smaczna i zdrowa. Jednak, jak przygotować pizzę, by cieszyć się jej smakiem w najlepszym wydaniu?

Korzystanie z kamienia

Jeżeli jesteśmy miłośnikami pizzy to powinniśmy zastanowić się nad zakupem specjalnego kamienia do pizzy. Pozwala on na równomierne rozprowadzenie ciepła po całym produkcie, więc pizza piecze się odpowiednio z każdej strony. Dodatkowo, kamień wchłania zbędną wilgoć z ciasta i przyspiesza pieczenie. W efekcie pizza jest gotowa po krótkim czasie i chrupiąca z wierzchu.

Kamień należy rozgrzać poprzez umieszczenie go w piekarniku na najniższym poziomie w maksymalnej temperaturze. Kamień nagrzewa się niestety długo, ponieważ minimum to 30 minut, a najlepszy efekt uzyskamy nagrzewając go przez ok. 2h.

Po rozgrzaniu kamienia wystarczy ciasto ułożyć na jego wierzchu na kilka minut i gotowe. Oczywiście, kamień w trakcie pieczenia powinien pozostać na miejscu we włączonym piekarniku.

Specjalny piec do pizzy

Niektórzy mogą pozwolić sobie  na specjalny piec do pizzy, który pozwala na powrót do korzeni tego dania. W takim piecu znajduje się kamienna płyta, która pozwala na nagrzanie do bardzo wysokiej temperatury (ok. 470 stopni Celsjusza). Dzięki temu pizza jest bardziej chrupka i szybsza w przygotowaniu.

Pizza po domowemu

Niezależnie od tego, czy decydujemy się na przyrządzenie od podstaw pizzy lub jedynie poddajemy obróbce termicznej gotowy produkt, można to zrobić w domu na kilka sposobów. Jeżeli mamy pizzę sklepową to możemy ją zrobić nawet w mikrofali, ponieważ wiele z nich ma dodatkowo odpowiedni tryb do takich zadań.

Jednak znacznie smaczniejsza pizza wyjdzie nam, gdy upieczemy ją w piekarniku. Tak zwane gotowce wystarczy piec kilka-kilkanaście minut w nagrzanym piekarniku – instrukcja jest zawsze jasno podana na opakowaniu.

Z kolei przygotowaną od podstaw pizzę należy piec w temperaturze ok. 200 stopni przez najmniej 15-20 minut. Warto zaglądać w regularnych odstępach czasu, czy pizza nie przypala się od wierzchu. Na długość pieczenia wpływa rodzaj ciasta oraz ilość składników surowych lub półsurowych na pizzy.

Może spodobać Ci się również:

Część teoretyczna egzaminu na prawo jazdy: jakich zadań można się spodziewać?

Część teoretyczna egzaminu na prawo jazdy: jakich zadań można się spodziewać?

20 marca 2020

Zanim młody kandydat na kierowcę będzie mógł otrzymać upragnione prawo jazdy kat. B, musi przejść przez niełatwy egzamin państwowy. Ten dzieli się na dwie części: teoretyczną i praktyczną. W dzisiejszym…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady