Jaka kawa do ekspresu? Która jest najlepsza?
Wybranie odpowiedniej kawy do ekspresu jest trudnym zadaniem ze względu na ogromne zróżnicowanie na rynku. Wiele marek oferuje swoje produkty, a decyzja zależy od indywidualnych upodobań konsumentów.
Jak wybrać odpowiednią kawę do ekspresu?
Odpowiedź na to pytanie jest jedna – należy przede wszystkim kierować się swoim smakiem oraz gustem. Musimy przeanalizować swoje poprzednie wybory i na tej podstawie zdecydować się na rodzaj, który posiada najwięcej odpowiadających nam nut smakowych. Dla niektórych najlepszym będą owocowe nuty z podwyższoną kwasowością, natomiast inni będą zdecydowanie opowiadali się za czekoladowym lub marcepanowym posmakiem ze znikomą kwasowością.
Arabica czy Robusta?
Arabica zdecydowanie zdominowała rynek kawy na świecie. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim głębokiemu aromatowi oraz łagodnemu pobudzeniu. Robusta natomiast jest dużo mniej popularną opcją, posiadającą większą zawartość kofeiny oraz wykazującą się lekką goryczką. Fanów słabszego pobudzenia zdecydowanie usatysfakcjonuje kawa Arabica La Sabrosa, która zostawia posmak kakao i marcepanu. Propozycję dla miłośników dojrzałego smaku stanowi kawa Tres Comas składająca się z trzech różnych rodzajów ziaren Arabiki. Cała kompozycja utrzymana jest w owocowo-orzechowym klimacie, z pojawiającym się akcentem cynamonu. Ofertę dla osób lubiących mieszanki stanowi kawa Sabor De La Victoria, na którą składa się 50% ziaren Robusty i 50% Arabiki. Klasyczny smak o podwyższonej zawartości kofeiny postawi na nogi nawet po ciężkiej nocy.
Kawa bezkofeinowa – postaw na smak
Dla fanów tego rodzaju poleca się zdecydowanie Descafeinado Organico, która ma aromat miodu oraz suszonych owoców. Niska kwasowość i delikatna gorycz powodują, że kawa ta wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem na tle innych produktów niezawierających pobudzającej kofeiny. Warto rozważyć jej zakup, jeśli pijemy napój głównie ze względu na bogaty smak.
Podsumowanie – Kopi Luwak królem!
Najbardziej prestiżową propozycją jest zdecydowanie kawa Kopi Luwak. Ziarna wydobywane z odchodów łaskuna muzanga (zwanego lokalnie luwakiem) zadowolą najbardziej wymagające podniebienie. Wybór ten, pomimo, że może wydawać się stosunkowo kontrowersyjny, zdecydowanie będzie ciekawym doświadczeniem.
Wybierając ziarna do ekspresu, najlepiej zdecydować się na odpowiedni sklep internetowy z kawą, który przedstawi wszystkie nuty smakowe znajdujące się w danych ziarnach oraz scharakteryzuje dokładne ich pochodzenie.
Może spodobać Ci się również:
We wrześniu dni są już coraz krótsze, coraz chłodniejsze, a w powietrzu czuć zbliżającą się dużymi krokami jesień. Jednak to wcale nie oznacza końca sezonu ogrodniczego! Wysiew warzyw do gruntu…
Czytaj więcej