Jaka jest różnica między espresso a kawą ziarnistą?
Przechadzasz się po alejce z kawą w sklepie spożywczym lub przeglądasz stronę internetową i widzisz, że niektóre torby są oznaczone etykietą „espresso”. Wbrew powszechnemu przekonaniu etykieta ta nie odnosi się do ziaren kawy. Różnica między espresso a „zwykłą” kawą nie polega tak naprawdę na samym ziarnie, ale na sposobie palenia i parzenia kawy.
Czy ziarna espresso i „zwykłe” ziarna kawy to to samo?
Tak! Większość ziaren kawy to ziarna Robusty lub Arabiki. Dotyczy to każdego rodzaju napoju kawowego, który przyrządzasz – w tym espresso. Ziarno espresso to po prostu ziarno kawy, które jest bardziej palone, drobniej zmielone i parzone w ekspresie do kawy lub aeropressie.
Co to jest espresso oraz jakie są różnice między nim a kawą?
Espresso to zastrzyk skoncentrowanej kawy, wytwarzany przez przetłaczanie bardzo gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez drobno zmielone ziarna kawy. Definicja espresso pokazuje dwie główne różnice między espresso a zwykłą kawą – proces parzenia i mielenie. Espresso to kawa. Jest po prostu robiona inaczej niż „zwykła” kawa.
Ziarna espresso są palone dłużej i są ciemniejsze niż te używane do dripa. Do kawy dripa zazwyczaj używa się palenia jasnego, średniego i średnio-ciemnego. Espresso praży się dłużej, zwykle po drugim pęknięciu, dzięki czemu ma prażony i głębszy smak. Ziarna są również palone dłużej, więc usuwa dużo kwasowości, jednocześnie uwalniając więcej tłustości. Stwarza to uczucie ciężkości w ustach.
Ogólnie rzecz biorąc, jeśli zobaczysz torebkę całych ziaren kawy z napisem „espresso”, to musisz wiedzieć jedynie tyle, że palacz stwierdził (producent), że ziarna zostały palone do punktu ciemnego, a więc espresso.
Mielone espresso i specyficzny proces parzenia
Mielone espresso jest zazwyczaj znacznie drobniejsze niż inne rodzaje mielonej kawy. Jest tak, ponieważ proces robienia espresso wymaga przeciskania gorącej wody przez ciasno upakowane fusy. Fusy z kawy muszą być bardzo drobne, podobnie jak konsystencja piasku, ponieważ przepływająca przez nie woda “styka się” z nimi krócej.
Espresso wymaga jednak specyficznego procesu parzenia. Wymaga to ekspresu do kawy lub aeropressu, a rezultatem jest 30-60 ml skoncentrowanego espresso. Prawdziwego espresso nie da się zrobić w zwykłym dzbanku do kawy. Potrzeba jest wysokiego ciśnienia, aby proces ekstrakcji naprawdę zadziałał.
Prawidłowe zrobienie espresso wymaga pewnych umiejętności. Wymaga również odpowiednich narzędzi. Ale to nie znaczy, że nie możesz nauczyć się przyrządzać go w domu! Gdy już to wszystko załapiesz, możesz codziennie rano we własnym domu pić kawę godną kawiarni.
Może spodobać Ci się również:
Czy można skutecznie i szybko znaleźć dobrą pracę? Tak! Trzeba jednak pamiętać o tym, że w procesie rekrutacyjnym, kluczową rolę będzie odgrywać Twoje doświadczenie. Jak znaleźć wymarzoną pracę w mniej…
Czytaj więcej