Ile rośnie ciasto na pizzę?
Klasyczna pizza stanowi doskonały dodatek do rodzinnej imprezy. To uniwersalna potrawa, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Nie zawsze jednak mamy ochotę zamawiać gotowy produkt z lokalu, zwłaszcza że zakup pizzy z krakowskiego Żabińca może być dość kosztowny. W takim wypadku możemy spróbować zrobić potrawę samodzielnie. Jak się robi ciasto na pizzę?
Skład ciasta jest stosunkowo prosty
Ciasto na pizzę najczęściej składa się z kilku podstawowych składników, czyli mąki, wody drożdży oraz szczypty soli i łyżki oliwy. Smak oraz konsystencja przygotowanej pizzy w głównej mierze zależeć będzie od proporcji mąki i wody. Standardowo do wypieku potrawy stosuje się produkt typu 00 wytworzony z ziaren pszenicy.
Przed wymieszaniem składników, warto rozcieńczyć drożdże w odrobinie letniej wody wymieszanej z łyżką mąki. Taki koktajl pobudzi grzyby do pracy, przez co ciasto będzie znacznie szybciej rosło. Następnie możemy wsypać do miski mąkę i sól, zalać przygotowanym roztworem z drożdżami oraz resztą wody i dokładnie ugniatać. Pamiętajmy, że ciasto na pizzę wyrabia się tylko raz, a po wyrośnięciu należy już tylko podzielić je na mniejsze kawałki i uformować placek.
Ile rośnie ciasto?
Standardowo powinniśmy na ten proces przeznaczyć około dwóch godzin. W tym czasie ciasto na pizzę z dowozem powinno znajdować się pod przykryciem w suchym i stosunkowo ciepłym miejscu. Najlepiej odłożyć je na kuchenną półkę zasłaniając wierzch ściereczką.
Po wyrośnięciu wykładamy ciasto na stolnicę i dzielimy je na odpowiednie fragmenty. Następnie przy pomocy wałka lub palcami formujemy placek o odpowiedniej grubości. Warto powierzchnię blatu delikatnie oprószyć mąką, dzięki czemu ciasto na pizzę nie będzie aż tak przywierać.
Jakie dodatki wykładać na pizzę?
Tutaj mamy pełną dowolność i w zasadzie możemy wykorzystać wszystkie te składniki, które lubimy. Nieodłącznym elementem większości wariantów dobrej i taniej pizzy na Żabińcu w Krakowie jest sos pomidorowy, który ląduje na cieście jako pierwszy. Następnie możemy wykorzystać dodatki mięsne i warzywne, którymi łatwo udekorujemy wierzch potrawy.
Trzeba jednak pamiętać, by nie przesadzić z ilością składników. Zbyt obładowana pizza może być ciężkostrawna, ponadto jej pieczenie będzie wymagać więcej czasu. Klasyczna pizza już po 15 minutach w temperaturze 250 stopni powinna być gotowa, a im więcej znajduje się na niej składników zawierających wodę, tym trudniej będzie uzyskać odpowiednią chrupkość potrawy.
Może spodobać Ci się również:
Dom powinien być dobrze zaizolowany, by utrzymać ciepło wewnątrz i ograniczyć wydatki na ogrzewanie. Zasadniczo stosuje się ocieplanie zewnętrznych warstw budynku. Stosowanie materiałów ociepleniowych zewnątrz polega na zaizolowaniu całej bryły…
Czytaj więcej