Jak podawać białe wino? Jakich zasad warto przestrzegać?
Białe wino to napój alkoholowy, który możemy podawać na różne okazje. Jednak trzeba wiedzieć, do jakich potraw ono pasuje, a także kiedy zastąpić je innym rodzajem wina. Poza tym niezwykle istotny jest sposób, w jaki go podajemy. Określone schematy dotyczące serwowania białego wina wykorzystywane są najczęściej w restauracjach.
Na co zwrócić uwagę, podając białe wino?
Jeżeli często odwiedzamy dobre restauracje zapewne wiemy, jak prawidłowo serwuje się białe wino. Niestety nie we wszystkich lokalach gastronomicznych ta zasada jest przestrzegana. Podstawowym elementem dotyczącym serwowania białego wina jest odpowiedni kieliszek.
Kieliszki do białego wina charakteryzują się długą nóżką i smukłą czaszą. Jeśli mamy już dobrane szkło, należy zwrócić uwagę na temperaturę wina. Trunek ten powinien być orzeźwiający, a więc musi być schłodzony.
Dokładna temperatura padania jest uzależniona od konkretnego rodzaju wina. Oprócz tego liczy się także estetyka, a więc warto zadbać o czystość szkła, które nie powinno mieć żadnych zabrudzeń. Jest to bardzo ważne, zwłaszcza wtedy, gdy wino podajemy gościom.
W jaki sposób otworzyć wino?
To, w jaki sposób otwieramy butelkę, zależy przede wszystkim od naszych umiejętności. Pomimo tego warto znać podstawowe zasady dotyczące otwierania wina, nawet gdy nie musimy tego robić, na co dzień.
Otwieranie wina za pomocą korkociągu wymaga precyzji, ponieważ nawet niewielki błąd może spowodować, że do środka przedostaną się kawałki usuwanego korka. Właśnie dlatego nie można wkręcać korkociągu do końca.
W restauracjach wino otwierane jest po cichu, ponieważ głośny huk jest niedopuszczalny w lokalach gastronomicznych. Warto wiedzieć, że w takich miejscach cała procedura otwierania i serwowania napoju alkoholowego odbywa się przy kliencie, który również czynnie, w tym uczestniczy. Zadaniem klienta jest degustacja wina i zdecydowanie, czy jest ono odpowiednie.
Do jakich potraw podawać białe wino?
Kolejną rzeczą, jaką trzeba wiedzieć jest to, do jakich potraw podaje się białe wino. Najczęściej ten rodzaj win serwuje się do dań, które składają się z ryb. Oprócz tego klienci często piją je także do przystawek, jednak tutaj rodzaj należy dopasować już do konkretnej przystawki.
Białe wino możemy także podać do dań z drobiu oraz wielu innych lekkich i delikatnych potraw. Umiejętność dopasowania wina do potrawy jest bardzo ważna. Taka wiedza potrzebna jest głównie kelnerom oraz barmanom, ale warto wiedzieć nieco więcej na ten temat, aby w razie potrzeby móc podzielić się wiedzą.
Może spodobać Ci się również:
Czy można skutecznie i szybko znaleźć dobrą pracę? Tak! Trzeba jednak pamiętać o tym, że w procesie rekrutacyjnym, kluczową rolę będzie odgrywać Twoje doświadczenie. Jak znaleźć wymarzoną pracę w mniej…
Czytaj więcej