Włoska pizza – ile kalorii ma taka potrawa?
Nie ma chyba osób, które odmówiłyby kawałka smacznej pizzy. Ta popularna potrawa na stałe zagościła w naszej kuchni i nic nie wskazuje na to, by szybko straciła na znaczeniu. Ze względu na uniwersalność dania, możemy przygotować niezliczoną ilość wariantów ze składnikami, które lubimy. Włosi mają jednak kilka podstawowych przepisów, których skład jest niezmienny od lat. Ile mają one kalorii?
Typowe warianty pizzy prosto z Włoch
Jedną z najpopularniejszych potraw w tym państwie jest pizza Romana. To wariant z wieloma dodatkami o chrupiącym cieście. Najczęściej pizzę wypieka się w niższej temperaturze około 350 stopni przez czas trzech minut. Do podstawowych dodatków należy mozzarella w wiórkach oraz pomidory Pelati. Na powierzchni ciasta często lądują też pieczarki, oliwki oraz szynka.
Jeśli mowa o dobrej i taniej pizzy nie sposób nie wspomnieć o wariancie Siliciana. Najbardziej przypomina ona domowe, wyrośnięte ciasto, które przygotowuje się w temperaturze 300 stopni. Spód najczęściej wzbogaca się smakiem sosu pomidorowego, sera oraz dodatkiem ziół. Ciasto uchodzi za bardzo sycące.
Pizza Bianca wygląda nieco inaczej. To wariant, który nie zawiera charakterystycznego sosu pomidorowego, zamiast niego na spodzie ląduje specjalny krem z koziego mleka lub oliwa z oliwek. Bardzo często na powierzchni ciasta znajduje się mortadela, która ubogaca jego smak.
Ile kcal ma włoska pizza?
Ładunek kaloryczny w głównej mierze zależy od samego ciasta. Najczęściej przygotowuje się je z mąki pszennej, która w 90 procentach składa się z cukrów złożonych. Stąd popularny posiłek uchodzi za bardzo kaloryczny, ponieważ pojedynczy kawałek może dostarczyć do organizmu nawet 300-400 kcal.
Na wysoką kaloryczność pizzy wpływają też dodatki. Warianty zawierające szpinak, rukolę lub zioła są lżejsze od produktów wzbogaconych w smak wędlin, serów oraz mięsa. Istotna będzie też ilość użytych składników – zbyt duża liczba dodatków może bardzo obciążyć pizzę i zwiększyć jej kaloryczność.
Pizza z dowozem – zamawiać czy nie?
Choć dietetycy alarmują, by nie dołączać potrawy do stałego jadłospisu, raz na jakiś czas można uraczyć się wyjątkowym smakiem ulubionego ciasta. Trzeba jednak pamiętać, by spożywać ograniczoną ilość kawałków. Konsumpcja całej pizzy może przyczynić się do problemów trawiennych, które niekorzystnie wpłyną na nasz organizm.
Nie należy też jeść pizzy na noc. Nasz żołądek może nie zdążyć, strawić pokarmu, co będzie wiązać się ze wzdęciami i kłopotami z wypróżnianiem. Pizzę z krakowskiego Żabińca najlepiej zamówić na lunch lub w porze obiadowej – wtedy możemy pozwolić sobie na kawałek smacznego ciasta.
Może spodobać Ci się również:
Gromadzenie dokumentów firmowych to ogromna odpowiedzialność dla właściciela przedsiębiorstwa. Wiele takich danych musi być odpowiednio zabezpieczonych, co regulują różne przepisy, a co za tym idzie osoby zarządzające firmą, muszą ich…
Czytaj więcej