Ile rośnie ciasto na pizzę?

Klasyczna pizza stanowi doskonały dodatek do rodzinnej imprezy. To uniwersalna potrawa, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Nie zawsze jednak mamy ochotę zamawiać gotowy produkt z lokalu, zwłaszcza że zakup pizzy z krakowskiego Żabińca może być dość kosztowny. W takim wypadku możemy spróbować zrobić potrawę samodzielnie. Jak się robi ciasto na pizzę?
Skład ciasta jest stosunkowo prosty
Ciasto na pizzę najczęściej składa się z kilku podstawowych składników, czyli mąki, wody drożdży oraz szczypty soli i łyżki oliwy. Smak oraz konsystencja przygotowanej pizzy w głównej mierze zależeć będzie od proporcji mąki i wody. Standardowo do wypieku potrawy stosuje się produkt typu 00 wytworzony z ziaren pszenicy.
Przed wymieszaniem składników, warto rozcieńczyć drożdże w odrobinie letniej wody wymieszanej z łyżką mąki. Taki koktajl pobudzi grzyby do pracy, przez co ciasto będzie znacznie szybciej rosło. Następnie możemy wsypać do miski mąkę i sól, zalać przygotowanym roztworem z drożdżami oraz resztą wody i dokładnie ugniatać. Pamiętajmy, że ciasto na pizzę wyrabia się tylko raz, a po wyrośnięciu należy już tylko podzielić je na mniejsze kawałki i uformować placek.
Ile rośnie ciasto?
Standardowo powinniśmy na ten proces przeznaczyć około dwóch godzin. W tym czasie ciasto na pizzę z dowozem powinno znajdować się pod przykryciem w suchym i stosunkowo ciepłym miejscu. Najlepiej odłożyć je na kuchenną półkę zasłaniając wierzch ściereczką.
Po wyrośnięciu wykładamy ciasto na stolnicę i dzielimy je na odpowiednie fragmenty. Następnie przy pomocy wałka lub palcami formujemy placek o odpowiedniej grubości. Warto powierzchnię blatu delikatnie oprószyć mąką, dzięki czemu ciasto na pizzę nie będzie aż tak przywierać.
Jakie dodatki wykładać na pizzę?
Tutaj mamy pełną dowolność i w zasadzie możemy wykorzystać wszystkie te składniki, które lubimy. Nieodłącznym elementem większości wariantów dobrej i taniej pizzy na Żabińcu w Krakowie jest sos pomidorowy, który ląduje na cieście jako pierwszy. Następnie możemy wykorzystać dodatki mięsne i warzywne, którymi łatwo udekorujemy wierzch potrawy.
Trzeba jednak pamiętać, by nie przesadzić z ilością składników. Zbyt obładowana pizza może być ciężkostrawna, ponadto jej pieczenie będzie wymagać więcej czasu. Klasyczna pizza już po 15 minutach w temperaturze 250 stopni powinna być gotowa, a im więcej znajduje się na niej składników zawierających wodę, tym trudniej będzie uzyskać odpowiednią chrupkość potrawy.
Może spodobać Ci się również:
Krzywe uzębienie to zmora wielu osób. Niestety uniknięcie tego problemu nie zawsze jest możliwe, nawet gdy stosujemy już od najmłodszych lat aparaty ruchome. Oczywiście osoby, które mają wady zgryzu nie…
Czytaj więcej