Dlaczego warto umieścić sok pomidorowy w zdrowej diecie?
Jedzenie dużej ilości pomidorów jest prostą drogą do uzyskania silnego zdrowia. Dzieje się tak, ponieważ pomidory są bogate w składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, witamina C, potas itp. Dodatkowo jest w nich duża ilość przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy, zwłaszcza likopen, jak również dużo witaminy A oraz E, flawonoidów, fitosteroli i wiele innych prozdrowotnych mikroelementów.
Aby w pełni wykorzystać właściwości zdrowotne pomidorów, muszą one być spożywane na surowo lub przy minimalnym gotowaniu, a doskonałą opcją jest sok pomidorowy. Ze szczyptą soli i pieprzu cayenne jest on pyszny. Sprawdźmy więc, dlaczego regularne picie soku pomidorowego jest korzystne dla zdrowia.
Sok pomidorowy — przeciwnowotworowo i na dobry wzrok
Obecność likopenu karotenoidowego w pomidorach wpływa na intensywność czerwonego koloru skórki. Likopen jest karotenoidem bez prowitaminy A, który znany jest z działania przeciwutleniającego, hipolipidemicznego i przeciwnowotworowego. Przeciwutleniacze, jak wiadomo wymiatają wolne rodniki, aby zapobiec uszkodzeniom komórek i tkanek, co z kolei zapobiega wielu chorobom, takim jak rak.
Codzienne spożywanie soku pomidorowego przynosi korzyści oczom, ponieważ pomidory są bogate w witaminę A, a ta znana również jako retinol, utrzymuje zdrowie tkanek siatkówki. Retinol jest niezbędny dla dobrego widzenia w słabym świetle i zapobiega kurzej ślepocie.
Dieta odchudzająca i zdrowa wątroba z pomidorowym sokiem
Jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej, możemy włączyć sok z pomidorów do codziennej diety. Tu znowu istotny jest likopen, który chroni organizm przed chorobami metabolicznymi, a zarazem pomaga zmniejszyć obwód talii i poziom cholesterolu we krwi.
Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów wewnętrznych w naszym ciele, gdyż oczyszcza krew z toksyn. Potrzebuje zatem okresowej detoksykacji, a szereg badań udowadnia, że doskonale do tego nadają się pomidory. Sok pomidorowy jest zalecany przez lekarzy i dietetyków dla osób z zaburzeniami pracy wątroby.
Sok z pomidorów, jako naturalny probiotyk dla zdrowia jelit
Sok pomidorowy ma działanie prebiotyczne, a zwiększając mikroflorę jelitową, zapewnia zdrowie i dobrą pracę jelit. Spożywanie soku pomidorowego stale przez pięć tygodni przeciwdziała wpływowi diety wysokotłuszczowej w żołądku. Jest to możliwe, ponieważ sok pomidorowy zwiększa populację bakterii Lactobacillus (dobrych bakterii jelitowych), co wpływa na wydajniejsze trawienie.
Wiele prozdrowotnych właściwości ma sok z pomidorów. Jest też doskonałym składnikiem kulinarnym, co zapewnia mu olbrzymią popularność na świecie.
Może spodobać Ci się również:
Budowa własnego domu nigdy nie była łatwym zadaniem. Bardzo wiele osób decyduje się bowiem na kredyt, który poprzedza ową inwestycję. Zobowiązanie spłacają przez lata i ważne jest, aby mieszkanie, które…
Czytaj więcej