Przygotowanie gleby pod uprawy- jakie środki zastosować?
Zanim zasiejemy zboże, czy warzywa, musimy odpowiednio przygotować glebę, by wydała jak najobfitszy plon. Dużo zależy od samej gleby – jakiej jest klasy, czyli ile ma w sobie składników mineralnych. W zależności od stopnia żyzności będziemy stosować inne opryski.
Pierwsze czynności przygotowawcze pod wysiew
Pierwszym zabiegiem jest odchwaszczenie gleby z chwastów tzw. stałych, czyli ogólnie bytujących na polach, mających silnie ukorzenioną strukturę. Głównie jest to perz, który tłumi wzrost roślin uprawnych. Po pozbyciu się chwastów przekopujemy ziemię i mieszamy z próchnicą.
Aby wiedzieć, jakich nawozów używać podczas plantacji, dobrze jest przeprowadzić badanie chemiczne gleby, mające na celu oznaczenie poziomu występujących makro i mikroelementów, a także stopień zakwaszenia ziemi poprzez ustalenie pH. Badanie przeprowadza się na 3 poziomach:
– próchniczym,
– wymycia i wmycia składników pokarmowych.
Po otrzymaniu wyników nawozimy glebę (według zaleceń) środkami zasobnymi w potas, magnes, fosfor. Gdy gleba jest kwaśna, dodajemy jeszcze nawóz wapniowy. Wszystkie te czynności powinny być wykonane w przedplonie lub już jesienią ubiegłego roku. Jako przedplon stosujemy wysiew gorczycy bądź łubinu. Rośliny te po ich wzroście należy przeorać wraz z dodatkową sieczką słomianą.
Nawozy
Sporo jest nawozów sztucznych, które doskonale dają sobie radę z zabijaniem chwastów, bakterii i grzybów. Jednak należy je stosować bardzo ostrożnie i przestrzegać czasu karencji.
Jako nawozy naturalne posłużą nam odchody zwierząt gospodarskich. Przy ciężkiej glebie obornik ten mieszamy z ziemią na głębokości 30 cm. Gleba lekka musi mieć ten nawóz o wiele głębiej zaorany, bo aż do około 80 cm. Obornik oprócz składników odżywczych ma też tendencję do ocieplania podłoża i jest to sposób na szybkie kiełkowanie roślin, a potem ich wzrost.
Obecnie są dostępne nawozy naturalne już przefermentowane i wysuszone. Są one w postaci granulek. Dzięki temu zastosowany obornik nie wydziela silnego zapachu. Jest pakowany w grube worki foliowe.
Zastosowanie nawozów
Pod warzywa na polu przyda nam się nawóz koński. Jest bogaty w azot, skutecznie odkwasza glebę i bardzo dobrze ją nagrzewa. Szybko też sam się rozkłada. Nawóz koński dobrze sobie radzi w glebach zbitych i zimnych. Natomiast obornik bydlęcy dobrze jest wykorzystać w przydomowych ogródkach do nawożenia drzew owocowych, krzewów, trawników oraz warzyw.
Nawóz owczy możemy wykorzystać pod rabaty kwiatowe i także warzywa. Świński jest bogaty w potas i najlepiej sprawdzi się w glebach piaszczystych do wszystkich roślin. Obornik kurzy najlepiej mieszać z pozostałymi rodzajami oborników, gdyż sam mógłby zostać przedawkowany – zawiera on bardzo dużo azotu, co może się okazać zgubne dla roślin uprawnych.
Może spodobać Ci się również:
We wrześniu dni są już coraz krótsze, coraz chłodniejsze, a w powietrzu czuć zbliżającą się dużymi krokami jesień. Jednak to wcale nie oznacza końca sezonu ogrodniczego! Wysiew warzyw do gruntu…
Czytaj więcej