Przygotowanie gleby pod uprawy- jakie środki zastosować?

Zanim zasiejemy zboże, czy warzywa, musimy odpowiednio przygotować glebę, by wydała jak najobfitszy plon. Dużo zależy od samej gleby – jakiej jest klasy, czyli ile ma w sobie składników mineralnych. W zależności od stopnia żyzności będziemy stosować inne opryski.
Pierwsze czynności przygotowawcze pod wysiew
Pierwszym zabiegiem jest odchwaszczenie gleby z chwastów tzw. stałych, czyli ogólnie bytujących na polach, mających silnie ukorzenioną strukturę. Głównie jest to perz, który tłumi wzrost roślin uprawnych. Po pozbyciu się chwastów przekopujemy ziemię i mieszamy z próchnicą.
Aby wiedzieć, jakich nawozów używać podczas plantacji, dobrze jest przeprowadzić badanie chemiczne gleby, mające na celu oznaczenie poziomu występujących makro i mikroelementów, a także stopień zakwaszenia ziemi poprzez ustalenie pH. Badanie przeprowadza się na 3 poziomach:
– próchniczym,
– wymycia i wmycia składników pokarmowych.
Po otrzymaniu wyników nawozimy glebę (według zaleceń) środkami zasobnymi w potas, magnes, fosfor. Gdy gleba jest kwaśna, dodajemy jeszcze nawóz wapniowy. Wszystkie te czynności powinny być wykonane w przedplonie lub już jesienią ubiegłego roku. Jako przedplon stosujemy wysiew gorczycy bądź łubinu. Rośliny te po ich wzroście należy przeorać wraz z dodatkową sieczką słomianą.
Nawozy
Sporo jest nawozów sztucznych, które doskonale dają sobie radę z zabijaniem chwastów, bakterii i grzybów. Jednak należy je stosować bardzo ostrożnie i przestrzegać czasu karencji.
Jako nawozy naturalne posłużą nam odchody zwierząt gospodarskich. Przy ciężkiej glebie obornik ten mieszamy z ziemią na głębokości 30 cm. Gleba lekka musi mieć ten nawóz o wiele głębiej zaorany, bo aż do około 80 cm. Obornik oprócz składników odżywczych ma też tendencję do ocieplania podłoża i jest to sposób na szybkie kiełkowanie roślin, a potem ich wzrost.
Obecnie są dostępne nawozy naturalne już przefermentowane i wysuszone. Są one w postaci granulek. Dzięki temu zastosowany obornik nie wydziela silnego zapachu. Jest pakowany w grube worki foliowe.
Zastosowanie nawozów
Pod warzywa na polu przyda nam się nawóz koński. Jest bogaty w azot, skutecznie odkwasza glebę i bardzo dobrze ją nagrzewa. Szybko też sam się rozkłada. Nawóz koński dobrze sobie radzi w glebach zbitych i zimnych. Natomiast obornik bydlęcy dobrze jest wykorzystać w przydomowych ogródkach do nawożenia drzew owocowych, krzewów, trawników oraz warzyw.
Nawóz owczy możemy wykorzystać pod rabaty kwiatowe i także warzywa. Świński jest bogaty w potas i najlepiej sprawdzi się w glebach piaszczystych do wszystkich roślin. Obornik kurzy najlepiej mieszać z pozostałymi rodzajami oborników, gdyż sam mógłby zostać przedawkowany – zawiera on bardzo dużo azotu, co może się okazać zgubne dla roślin uprawnych.
Może spodobać Ci się również:
Zakup lokalizatora GPS może być trudnym zadaniem. Nie zawsze znamy się na tym, jakie urządzenie będzie odpowiednie. Co więcej, dużym utrudnieniem może być również montaż takiego sprzętu. Gdzie zatem szukać…
Czytaj więcej