Spód do pizzy – co zrobić, by był jeszcze bardziej chrupiący?
Pizza stanowi ulubioną przekąskę wielu z nas. Dla niektórych to również podstawowe danie w tygodniowym jadłospisie. Ten wyjątkowy smak oraz chrupkość ciasta może przypaść do gustu. Nie zawsze jednak mamy czas, by odwiedzić pizzerię, a czasem po prostu chcemy przygotować potrawę samodzielnie. Co zrobić, by była tak chrupiąca, jak wyrób z renomowanego lokalu?
Po pierwsze: daj ciastu wyrosnąć
Po dokładnym wymieszaniu ciasta musimy odczekać około 2 godzin, by ono urosło. To niezwykle ważny etap, który zwiększa puszystość aromatycznego spodu i sprawia, że w trakcie pieczenia ciasto staje się jeszcze bardziej chrupkie. Nie powinniśmy zatem bagatelizować tego kroku, tylko odpowiednio wcześniej wyrobić składniki i odczekać aż drożdże zaczną działać.
Dobra i tania pizza nie może być kilkukrotnie wyrabiana. Po wyrośnięciu ciasta powinniśmy więc jedynie podzielić je na mniejsze kawałki i uformować cienkie placki. Jeśli zaczniemy ponownie ugniatać ciasto, może ono stracić puszysty charakter i w trakcie pieczenia przybierze twardą konsystencję. Na chrupkość pizzy wpływają również dodatki – im jest ich więcej, tym większa szansa, że ciasto ulegnie rozmiękczeniu.
Po drugie: wybierz właściwą blachę
Pizza z krakowskiego Żabińca przygotowywana jest w specjalnych piecach na podłożu z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. W domowych warunkach musimy radzić sobie nieco inaczej. Tu najczęściej mamy do dyspozycji standardową blachę piekarnika, którą powinniśmy przed pieczeniem dokładnie oczyścić. Najdrobniejsze zabrudzenia mogą spowodować przypalenia ciasta i zmianę jego struktury.
Niektóre lokale serwujące pizzę z dowozem korzystają też ze specjalnych kamieni do pieczenia. Na rynku dostępne są różne typy tych produktów, a do najpopularniejszych należą spody szamotowe. To bardzo wydajne narzędzia do pieczenia pizzy, które pomagają przygotować idealnie chrupkie ciasto. Ich zastosowanie wymaga jednak innej techniki pieczenia i dłuższego czasu nagrzewania.
Po trzecie: rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury
Tradycyjne pizzerie mają piece osiągające temperaturę nawet 500 stopni. W takich warunkach przygotowanie idealnego ciasta nie jest trudne i trwa nawet kilka minut. Piekarniki najczęściej oferują możliwość przygotowania potraw w temperaturze do 300 stopni, choć również takie wskazania umożliwiają wypieczenie idealnego ciasta.
Przed jego włożeniem należy jednak rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Jeśli stosujemy kamień do pizzy, musimy pozostawić go wewnątrz nieco dłużej, ponieważ wolniej się nagrzewa. Do tak przygotowanego urządzenia wkładamy ciasto z wyłożonymi dodatkami i wypiekamy przez około 10 do 15 minut.
Może spodobać Ci się również:
Bieganie może stanowić doskonałą formę spędzania wolnego czasu. To aktywność, do której nie potrzebujemy rozbudowanego sprzętu czy konkretnego miejsca – jogging można uprawiać praktycznie wszędzie. Nie zawsze jednak nasze ciało jest przygotowane…
Czytaj więcej