czwartek, 21 listopada 2024r.

Ile musi leżeć ciasto na pizzę przed pieczeniem?

photo-1517686469429-8bdb88b9f907ixlibrb-1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Przygotowanie idealnie chrupiącej pizzy nie jest trudnym zadaniem, choć mniej wprawione osoby mogą napotkać pewne komplikacje. Upieczenie ciasta o miękkiej i delikatnej konsystencji w środku czasem stanowi nie lada wyzwanie, dlatego dziś podpowiemy, w jaki sposób należy podejść do tego zadania.

Wybór odpowiednich składników to podstawa

Przygotowanie pizzy wymaga zastosowania najwyższej jakości składników. Do wyrabiania ciasta najlepiej wykorzystać mąkę typu 00, która pomoże przygotować sprężyste i elastyczne ciasto. Klasyczna mąka tortowa również może się nadać, choć jej konsystencja czasem jest nieco inna i trudniej będzie wymieszać wszystkie składniki.

Duże znaczenie mają też zastosowane drożdże. Do przygotowania pizzy możemy wykorzystać produkt świeży, typu instant lub wyrób w postaci suchej. Przy pierwszym wariancie musimy pamiętać o rozpuszczeniu drożdży, dzięki czemu pizza z Nowej Huty będzie szybciej rosła. Produkty typu instant można wrzucić bezpośrednio do miski z pozostałymi składnikami.

Jak przygotować ciasto krok po kroku?

Na początku aktywujemy drożdże, mieszając je w letniej wodzie z odrobiną mąki. Po tym kroku odstawiamy roztwór na kilkanaście minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Gdy na wierzchu pojawi się charakterystyczna piana, będzie to znak, że grzyby są gotowe do rozrabiania.

Do głębokiej miski wsypujemy mąkę i dodajemy szczyptę soli oraz odrobinę cukru. Następnie zalewamy składniki roztworem drożdży i uzupełniamy letnią wodę. Później wystarczy wyrobić zawartość miski za pomocą rąk lub łyżki. Po dokładnym mieszaniu dalej ugniatamy ciasto do uzyskania sprężystej konsystencji. Jeśli zauważymy, że nie przywiera nam ono do palców, możemy przerwać ten krok. Pizzeria z Krakowa zaleca później odstawić zaczyn w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia.

Jak piec pizzę?

Po odczekaniu aż ciasto wyrośnie, wyciągamy je z miski i dzielimy na kilka części. Następnie formujemy placki o odpowiedniej grubości. Warto pamiętać, że na tym etapie nie wyrabiamy ponownie ciasta, ponieważ mogłoby ono stracić swoją puszystą strukturę.

W dalszej kolejności możemy umieścić na wierzchu ciasta ulubione dodatki. Na początek przeważnie rozsmarowujemy sos pomidorowy, a następnie układamy warzywa, mięso i całość posypujemy startym serem. Po udekorowaniu pizzy przechodzimy do jej pieczenia. Najlepiej zrobić to na kamieniu w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku. Pizzę powinniśmy piec przez około 15 minut, aż brzegi ciasta pokryje brązowa skórka.

Może spodobać Ci się również:

Zjazd absolwentów, wesele, szkolenie dla pracowników – dlaczego warto skorzystać z usług hotelu, w którym jest restauracja?

1 marca 2024

Planowanie różnego rodzaju wydarzeń, takich jak zjazdy absolwentów, wesela czy szkolenia dla pracowników, wymaga uwzględnienia wielu czynników, w tym odpowiedniego miejsca. Wybór hotelu z własną restauracją może okazać się strzałem…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady